• <

Wynik wyszukiwania - "zanieczyszczenia" - Wiadomości

Czysty Bałtyk 2: zakończenie projektu Darłowskiej Grupy Producentów Ryb i Armatorów Rybackich [wideo]

Zerwane na wrakach i innych zaczepach, bądź zagubione podczas sztormów syntetyczne sieci rybackie przez wiele lat zachowują swoją zdolność do niekontrolowanych połowów i stają się śmiertelnymi pułapkami dla bałtyckie zwierzęta, takie jak ryby, foki, morświny czy nurkujące ptaki. Takie dodatkowe, niekontrolowane połowy mają negatywny wpływ na stabilność stad ryb i owoców morza. Największe zagrożenie dla zasobów morskich stanowią zerwane podczas sztormów sieci stawne (takie jak nety, czy mance) i dryfujące pławnice. Sieci te, zalic
25.08.2020

SeaData Sp. z o. o.

seadata,yeti,yetibox,yetisense,monitoring jakości powietrza,zanieczyszczenia powietrza,monitoring hałasu,monitoring hałasu przemysłowego,systemy gis,mapy akustyczne,pomiary dronem,UAV,Mapy 3D z Drona,Dane satelitarne,Pomiary atmosferyczne,Data Science,Big Data,modele numeryczne,systemy informatyczne dla Portów,systemy informatyczne,analiza danych,pomiary dla Portów,ortofotomapy,obróbka danych satelitarnych,obróbka danych GIS,systemy geoprzestrzenne,rozwiązania IoT dla Portów,rozwiązania IoT dla Przemysłu,Monitoring IoT,Ochrona środowiska,monitoring środowiska,Ochrona środowiska w przemyśle,Badania środowiska,Obserwacja Ziemi,GIS,kontrola jakości powietrza

System yetiSense monitoruje jakość powietrza w Porcie Gdynia

Na razie trzy, ale będzie ich więcej. Mowa o specjalistycznych czujnikach zainstalowanych w Porcie Gdynia w ramach kompleksowego systemu yetiSense, który przez całą dobę monitoruje jakość powietrza, szczególnie poziom emisji pyłu węglowego powstającego w wyniku prowadzonych przeładunków. W czerwcu tego roku z powodu jego wzmożonego rozprzestrzeniania się ucierpieli mieszkańcy Śródmieścia Gdyni. Nowoczesny system ma ograniczyć podobne sytuacje w przyszłości.
18.09.2018

Polacy jedzą za mało ryb. Wolą mięso i boją się ości

Konsumpcja ryb w Polsce jest na stosunkowo niskim poziomie. Cały czas mówimy mniej więcej o 12-13 kg spożywanych ryb – powiedział w rozmowie z portalem GospodarkaMorska.pl na Kongresie Rybnym, który w piątek zakończył się w Sopocie, Grzegorz Mech z GfK Polonia. Tymczasem średnia europejska to 22 kg, a światowa – 24 kg zjadanych ryb rocznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych, dlatego badania wskazują, że na naszych talerzach ryby powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu.
16.04.2018

Dziękujemy za wysłane grafiki.