• <

Załoga Berge Bulk zamieniła masowiec w pływającą szklarnię

Strona główna Rybołówstwo, ekologia Załoga Berge Bulk zamieniła masowiec w pływającą szklarnię
Załoga Berge Bulk zamieniła masowiec w pływającą szklarnię - GospodarkaMorska.pl
Berge Bulk

Każdy, kto podróżował statkiem handlowym, wie, że początkowo świeże warzywa, wyglądają i smakują zupełnie inaczej pod koniec długiej podróży. Jednak załoga masowca Berge Zugspitze o nośności 211 000 dwt podjęła alternatywne środki w celu zapewnienia stałego źródła świeżych warzyw.

W zeszłym roku, z pomocą armatora z Singapuru, marynarze zainstalowali pionowy system hydroponiczny, aby stworzyć ogród na morzu, w którym można wyhodować do 27 różnych roślin jednocześnie na jednym metrze kwadratowym.

Zdjęcia opublikowane przez firmę w mediach społecznościowych pokazują, że ogród zaczął dostarczać załodze soczyste warzywa i świeże zioła.

- Widzimy, jak warzywa rosną na naszych oczach - powiedział kapitan Bernie P Besa. - Trafiają one prosto z ogrodu do naszej kuchni. Od czasu Covid-19 wszyscy jesteśmy bardziej ostrożni w kwestii zdrowia i higieny. To bardzo komfortowe poczucie, że w naszej kuchni znajdują się produkty, z którymi nie mieli do czynienia inni ludzie.

Jak dodaje Sherwin Laniog, kucharz na statku: "świeże warzywa dodają odrobinę chrupkości i różnorodności do przygotowywanego jedzenia. Najbardziej lubię zbierać takie zioła jak pietruszka i kolendra, ponieważ są one często trudne do zdobycia w niektórych portach".

Praca przy ogrodzie może być również sposobem na radzenie sobie ze stresem nasilającym się przez sytuację związaną z pandemią koronawirusa.

Gospodarka Morska
Berge Bulk

Reakcja na projekt doświadczonych marynarzy i dyrektorów branży na stronach mediów społecznościowych Berge Bulk była zdecydowanie pozytywna.

- Nikt by o tym nie pomyślał 10 lat temu. Pamiętam, jak jadłem sałatkę z białej kapusty i owoce w puszkach po trzech tygodniach od zawinięcia do ostatniego portu - powiedział były kapitan żeglarski, obecnie pracujący na wyższym stanowisku na lądzie.

Przekształcenie Berge Zugspitze w pływającą farmę cofa zegar o około sto lat, do czasów, gdy chłodzenie nie było jeszcze powszechne na statkach. W tamtych czasach , na pokładzie przewożono często nawet kilka krów i kur, aby zapewnić świeże mleko i jajka.

Gospodarka Morska

Dziękujemy za wysłane grafiki.